Futbolda adalet bir hanıma teslim oldu…
Uzun zamandır toplumsal cinsiyet eşitliği, kadının yükselişi, feminen uyanışın bu topraklardan çıkışı üzerine arayıp paylaşımlar yapıyorum. Bunun kişisel ve toplumsal faydalarını ve yollarını aktarıyorum. Lütfen önceki yazılarıma bir göz atın…
Öncelikle Lale Orta’yı tebrik ederek başlayalım. Erkeklerin egemen olduğu ve her zaman eril yetkinliklerle yönetilen bir diğer alan ise kadın yetkinliklerine güvenilerek teslim edildi.
Oldukça önemli bir gelişme. Bahsettiğim hem uyanış hem yükseliş hem de Türk ve dünya futbolunun adı.
Bugün Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yapılan açıklama ile duyurulan bu durum, bu profesyonel alanda çalışan birçok mevcut bayan arkadaşımızın önünü açacak olup, gelecekte yetiştireceğimiz genç kızlarımız için umut verici bir meslek anlamına gelmektedir. nesiller. Şu an açıklanan diğer sekiz üye listesinde lider dışında bir bayan arkadaşımızın (Aynur Aysun Akar) olması yine çok sevindirici ve tabii ki bu da işimizin başında olduğumuzun bir göstergesi. daha fazla eşitlik ve istikrar adına giden yol.
Kabul edelim ki, adalet ve istikrar erdemlerinin çok değerli olduğu bu alanın başkanlığına deneyimli bir kadının atanması, Türkiye ve dünyanın pek çok ülkesinde çok rastlanan bir durum değil. Ülkemiz için bir ilk.
Bu günleri görmek çok güzel…
prof. Dr. Lale Orta’yı hızlıca araştırdım. Okudukça mutluluğum arttı. Bir kadın olarak emeğine ve tarzına hayran kaldım. Onur duydum. Türkiye’nin şu anki ilk kadın futbol antrenörü, ilk kadın futbol hakemi ve FIFA lisanslı kadın hakemi… Futbola ve hakemliğe katabileceği değeri hayal edebiliyor musunuz?
Daha önceki yazılarımda tarihin sayfalarında yer alan hanımların, tanrıçaların, imparatoriçelerin, padişahların ve hanımefendilerin bulundukları ortamları nasıl dönüştürüp yücelttiklerini anlatmıştım. Bazı erdemleri ve bunları getirenleri hatırlamak isterim. Bahis hakem olunca ilgili derneklere.
Goethe’nin Faust’unda belirttiği gibi, “Ebedi dişi. Bizi yukarı taşıyor”.
Burada bahsettiğimiz, geçmişten günümüze yaşamış, kandan kana, nesilden nesile aktarılan ve hep tekrarlanan dişil düşünce ve davranış kalıplarıdır.
Bu şuna geliyor. Bu ortak erdemler ebedidir, ebedidir. Yunan Mitolojisinde gördüğünüz Uranüs ve Gaia’nın kızı Tanrıça Themis nasıl elindeki terazi ile ilahi adaleti sembolize ediyorsa, Mısır Mitolojisindeki Tanrıça Maat da eşit şekilde açılan kanatlarıyla yine sisteme ve adalete işaret eder. İki taraf da. Themis, Zeus’un kararlarının adil olması için sağlıklı düşünce yapısına danışılan hanımdan bahseder. Anlaşmazlıklara çözüm getiriyor. Ma’at’ın başındaki tüy, saf pürüzsüzlüktür ve her şeyin üzerindedir. DOĞRUSU Temsil etmek. Roma’da Themis, adını Justita olarak değiştirmiş ve bugün İngilizce’de Latince’den gelen Justice (adalet) kelimesinin Latince köklerini oluşturmuştur. Hatta Romalılar, bildiğiniz gibi Themis heykeline sezgilerinin gücünü gözlerinin üzerine bir bant geçirip içine bakarak katmışlardır.
Tanıdık geliyor mu? New Feminine kitabında hep hatırlattığım gibi. Tarih tekerrür eder. Artık dünyanın birçok yerinde ve ülkemizde kadınların anasoylu bakış açısına ve kozmik dişil bilgeliğine olan ihtiyaç artıyor. İş dünyası bunun farkında, toplumsal yapılar bunun farkında… Ve vizyon sahibi erdemli adamlar tarafından destekleniyor. Tıpkı geçmişte olduğu gibi… Şimdi de olması gerektiği gibi… İnanın bu yükseliş hepimize yeter.
Diğer birçok meslekte olduğu gibi son yıllarda sayıları artan kadın arkadaşlarımı da devam eden ve uyanan kadınsılık ve kadınsı yetkinliklerin bir yansıması olarak görüyorum. Bu anlamda günümüzde Goddess uygulaması ile eğitimlerine devam eden ve seyahat eden birçok hukukçu olduğunu yakından gözlemliyorum. Ve tabi yine çok mutluyum…
Adalet, hakikat ve GERÇEK bugün dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu şeylerdir… Hepimiz, onlara bakan gözlerimizi değil, kalplerimize ve kalplerimize gözlerimizi kapatarak Hak’tan uzaklaştırıldık. Maddi çıkarlar, manevi dünya karşısında istikrarımızı kaybetmemize neden oldu. Hızın ve sonuçların her zaman önceliğin olduğu ve finansal büyümenin her zaman önceliğin olduğu hayatımızda gerçek anlamı yitirdik.
Bu büyük gelişmenin futbolun anlamını, zevkini, sevincini ve şevkini artırması dileğiyle…
Ve bundan sonra çok mutlu olduğumuz bir ilk, çok doğal olacak…
Not : Futbol için genç bir kaleci yetiştiren bir anne ve aile olarak, çocuklarımız için bu gelişmenin önemini tüm kalbimle hissettim. Kararı duyduğumuzda eşim ve ben gerçekten hem toplumsal cinsiyet eşitliği adına hem de ailemiz adına çok mutlu olduk.
LinktreeInstagram