Ekonomi

Ünlüdoğan: Takipteki alacaklarda asıl artış 2024-2025’te olacak

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Varlık yönetim şirketleri, Covid-19 sürecinde kredi ödemelerinde esneklik, takip hesaplarına aktarmadan önce 90 gün yerine 180 gün bekleme, gayrimenkul fiyatlarındaki artış ve artış nedeniyle borç çözümlemesi açısından 2022’yi olumlu bir yılı geride bıraktı. özellikle bireysel ve KOBİ kredilerinde.

Geleceğin Varlık Genel Müdürü Sezin Ünlüdoğan, pandeminin etkisinin geçmesinin ardından 2022’yi olumlu bir yıl geçirdiklerini, şubelerden satın alınan anapara tutarının 80 milyar TL’nin üzerinde olduğunu söyledi.

Ünlüdoğan, “2022 yılı varlık yönetimi branşında tahsilat açısından güçlü bir yıl oldu. Salgının sahneden çekilmeye başladığı bir yıldı. 2022 yılında varlık yönetimi branşının özkaynakları yüzde 70 artarak 5,5 milyar TL’ye, etkin büyüklüğü ise yüzde 46 artarak 8,9 milyar TL’ye ulaştı. Borç çözümü ve ödeme dinamikleri oldukça iyiydi.

Makroekonomik konjonktüre, yüksek enflasyona ve düşük faize rağmen; İş piyasasındaki sıkışıklık ve buna bağlı olarak fiyatlardaki yüksek artış, borçluların borç çözme kapasitesini artırdı. Enflasyonla birlikte gelirlerin arttığı, borçların gelirlere oranla küçüldüğü bir yıl oldu” dedi.

Takipteki kredilerde artan beklenti

Ünlüdoğan, “2021’de 5,7 milyar TL, 2022’de 12 milyar TL olan bankaların takipteki alacak satışlarının bu yıl artmasını bekliyoruz. 2023’te bankalardan 16-20 milyar liralık satış bekliyoruz ama asıl artış 2024-2025’te olacak.

Şu anda bankalar pandemiden alacaklarının tasfiyesi için çalışmalarını tamamlıyor. Önceki dönemlerden kalan bakiyeleri de önümüzdeki yıllarda daha yoğun bir şekilde satmalarını bekliyoruz.”

1,2 milyar TL toplandı

Ünlüdoğan, “Future Asset olarak tahsilatlarımızı yüzde 70 artırarak 1,2 milyar liraya çıkardık” dedi. “Bunu bankacılık tarafında da gördük; TGA oranları küçüldü.

Daha fazla insan borçlarını çözebildi. Takibe dönüşüm oranları yüzde 2 civarında. İkinci grup yakından takip edilen krediler daha istikrarlıdır. Öte yandan, güvenli dosyalar daha hızlı çözülür.

Gayrimenkul değerlerindeki artış bu yıl teminatlı borçların çözümünde de etkili oldu. Ünlüdoğan, “Gayrimenkul fiyatlarındaki artış nedeniyle önceki dönemlerde atıl durumda olan gayrimenkulleri satarak borçları kapatma eğilimi oluştu” dedi.

800 milyar TL stok var

Ünlüdoğan, “Bankalardaki takipteki alacak bakiyesi 160 milyar TL seviyesinde. İkinci grup yakın izlemedeki krediler olup, bankalardaki takipteki krediler daha önce aktiften silinen kredilerle birlikte 800 milyar TL’yi bulmaktadır. Bu, stoktan bir akış olacaktır.

İkinci yarıda dinamikler farklı olabilir ama şu ana kadarki durum piyasaları olumlu etkiledi. Takipteki alacaklar seviyesinin yüzde 2’de tutulması sağlıklı bir görünüm” dedi. Ünlüdoğan, yıl sonunda TGA oranlarında artış olabileceğini ancak bankaların bunu rahatlıkla yönetebileceğini belirtti.

Bireysel süreçlerde artış var

2022 yılı sonunda satın alınan toplam borcun yüzde 53’ünün KOBİ, ticari ve kurumsal krediler, yüzde 47’sinin bireysel kredilerden oluştuğunu belirten Ünlüdoğan, 2023 yılında da bu dinamiğin devam etmesini beklediğini belirterek, “Özellikle yüzde 80’i İkinci gruptaki yakın izlemedeki kredilerin yüzde 80’ini oluşturan ticari ve KOBİ dosyalarından oluşmaktadır.

2022 yılında bireysel işlemlerde artış gördük. 2023’te daha da fazlasını göreceğiz. Konut ve taşıt kredilerindeki teminat nedeniyle takibe dönüşüm oranları düşük. Takipteki bireysel alacakların çoğunluğu tüketici ve kredi kartı borçlarından kaynaklanmaktadır.

Yurt dışından borçlanma başladı

Future Entity olarak 2022’de ilk yurt dışı alacak alımını yaptıklarını kaydeden Ünlüdoğan, “2021’de yapılan mevzuat değişikliği ile artık AMC’ler olarak biz yabancı bankalardan alım yapabiliyoruz. Bu süreci geçen yıl başlattık.

Türk bankalarının yabancı iştirakleri ile çalışıyoruz. Ama burada bir kısıtlama yok, yani Avrupa bankalarının alacaklarını Türkiye’den veya Avrupa’dan da alabiliriz. Bu alan yeni bir yatırım fırsatı oldu” dedi. Ünlüdoğan, ESÜ’lerin Türkiye’de 2001 krizi ve Avrupa’da 2008 krizinden sonra kurulduğuna değindi.

11 ilde elimizden gelenin en iyisini yapacağız

Deprem bölgesindeki borç durumunu konuştuğumuz Ünlüdoğan, “Deprem bölgesindeki borçlar da Haziran ayı sonuna ertelendi. Bu süre uzatılabilir. Bölgede borçlanma faizlerinin artması çok normal olacaktır. Departman olarak misyonumuz, borçlulara gerçek zamanlı, gerçek hayat analiz teklifleri sunmak ve finansal özgürlüklerini geri kazanmaktır.

Sorunun bugün çözülmesi gerekmiyor, ancak herkesin sorunlarını kendileri için gerçek olan bir zamanda çözmelerine yardımcı olmak değerlidir. Aynı şekilde bölgedeki borçlanmalarda da elimizden geleni yapacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu