Haber

ABD Dışişleri Bakanlığı: İran’ın Uranyumu Yüzde 60 Saflığa Kadar Zenginleştirmesinin Geçerli ve Barışçıl Bir Sebebi Yok

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, İran’ın uranyumu yüzde 60 saflığa kadar zenginleştirmesinin geçerli ve barışçıl bir nedeninin olmadığını söyledi. ?

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Patel, Washington’da düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İran’ın yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirme sürecine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Patel, “İran’ın yüzde 60’a kadar zenginleştirilmiş uranyum üretmesinin geçerli ve barışçıl bir nedeni yok.” söz konusu.

İran’ın barışçıl amaçlarla yüksek düzeyde uranyum geliştirdiğine ilişkin açıklamalarına işaret eden Patel, “Bugün dünyada hiçbir ülke bu iddialar doğrultusunda yüzde 60’a kadar zenginleştirilmiş uranyum kullanmıyor.” İfadelerini kullandı.

Patel, Tahran ile Washington arasındaki nükleer müzakerelere ilişkin de bir gelişme olmadığını belirtti.

İran, ABD yaptırımlarının ardından yüksek düzeyde uranyum zenginleştirmeye başladı

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyeleri olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya (5+1) arasında 2015 yılında Tahran’ın nükleer faaliyetlerini düzenleyen ve kontrol eden bir anlaşma imzalandı. Yaptırımların kaldırılması için.

ABD’nin 2018 yılında tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmesinden bir yıl sonra anlaşmadaki taahhütlerini durduran İran, Meclis’ten geçen yasa kapsamında ilk olarak Nisan 2021’de Natanz’da yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirdiğini açıklamıştı. Aralık 2020’de nükleer bilim adamı Muhsin Fahrizade’ye düzenlenen suikastın ardından.

Uranyumun yüzde 20 ve daha fazla zenginleştirilmesi, nükleer bomba üretilmesini sağlayacak yüzde 90 saflıkta bölünebilir uranyuma ulaşma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İran Atom Enerjisi Kurumu Lideri Muhammed İslami, haziran ayında yüksek düzeyde uranyum zenginleştirdiklerini, bunun da Batılı ülkelerin yaptırımların kaldırılmasına tepki göstermesine neden olduğunu ve ülkesinin nükleer programının askeri amaçlara yönelik olmadığını söyledi. .

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’nün temmuz ayında yayınladığı istihbarat değerlendirme raporunda, İran’ın nükleer silah üretimine yol açacak faaliyetlerini artırmasına rağmen henüz nükleer silah üretimine yönelmediği belirtildi.

selcuklu-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu