Haber

Bakan Koca’dan deprem bölgesinde içme suyuyla ilgili açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 2 büyük depremden etkilenen 10 ildeki sağlık hizmetlerine ilişkin son bilgileri kamuoyuyla paylaştı.

Bakan Koca’nın açıklamaları şöyle;

15.664’ü serviste, 3.636’sı ağır bakımda olmak üzere 19.300 depremzedemizin yurt genelindeki hastanelerimizde tedavisi sürüyor. Bir kısmı taburcu edilen 8 bin 851 hastaya ameliyat yapıldı.

Deprem bölgesindeki sağlık tesislerimizde 14 bin 611 UMKE ve Acil Sağlık çalışanı ile 18 bin 097’si doktor olmak üzere 145 bin 711 arkadaşımız görevine devam ediyor. Gerekli profesyonel güce sahibiz.

Bakanlığımızın sağlık hizmeti verdiği noktalarda ve sahra eczanelerinde ücretsiz ilaç tedariği devam etmektedir. Ayrıca deprem bölgesinde eczaneleri hasar gören eczacılarımız başta olmak üzere geçici eczaneler ve seyyar eczanelere izin verildi.

Bölgedeki tıbbi malzeme ve ilaç ihtiyacının hızla karşılanması amacıyla Adana ve Gaziantep’te iki adet merkezi tıbbi depo kuruldu. Bölgeye sevk edilen ilaç ve tıbbi malzemeler öncelikle bu depolarda tasnif edilerek afet bölgelerine sevk edilmektedir.

Bu sevkiyatlarda 6 adet uçak ve 1 adet helikopter olmak üzere toplam 271 araç kullanılmaktadır.

Afet bölgesinde yaşayan 2.896 gebe, 3.943 lohusa bebek ve 9.685 bebeğin takibi yapılmıştır.

Depremin ilk gününden bu yana 10 ilimizde 3 bin 677 bebek dünyaya geldi.

8 günü geride bıraktık. Koşullar gereği halk sağlığı hizmetleri değer kazanmıştır. Halk Sağlığı Uyum Birimi’ni kurduk. Olası hastalıklara karşı önlemlerimizi aldık. Bölgeye yeterli sayıda kuduz ve tetanoz aşısı gönderildi.

Halk Sağlığı Laboratuvarları Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Osmaniye ve Adana’da hizmet vermeye başladı. 415 farklı noktadan su numuneleri çalışıldı ve 49 tanesinde mikrobiyolojik uyumsuzluk tespit edilmesi üzerine gerekli işlemler başlatıldı.

Uzmanlarımız afet bölgesindeki içme sularını sağlık açısından denetliyor. Şebeke suyunun olduğu ve tankerlerle su dağıtımı yapılan yerlerde bugüne kadar 1.485 noktadan klor ölçümü yapılmış ve klor seviyesinin yetersiz olduğu yerlerde harika bir klorlama işlemi gerçekleştirilmiştir.

Deprem bölgesindeki illerimize ilk günden bu yana 80 bin 516 aşı, stoklara ek olarak yaralıların sevk edildiği illerimize de tetanoz aşısı gönderildi. Çocukluk aşılarına yine aynı özen gösterilecek. Aşılarla ilgili rastgele bir sorunumuz yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu