Haber

Karşıyaka’nın Yeni Gözdesi Kapılarını Açtı

Karşıyaka Belediyesi tarafından Ege’nin kadim mutfak kültürünün tanıtılmasına ve geliştirilmesine katkı sağlamak, gastronomi alanında nitelikli eleman yetiştirerek istihdam sağlamak ve yöreye yeni bir sosyal aktivite alanı kazandırmak amacıyla kurulan Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi şehir kapılarını açtı. Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü işbirliği ile faaliyetlerine devam edecek olan merkezin açılışı görkemli bir törenle gerçekleştirildi.

 

TÜRK KAHVESİ TARİHİNE YOLCULUK

Program kapsamında ‘Bir Kupa Daha mı?’ Raşit Koçak ve Tülin Çağlar’ın koleksiyonlarından eserlerle oluşturuldu. Karşıyaka Türk Kahvesi Sergisi de açıldı. 40 yıllık bir hafızaya sahip olan Türk Kahvesinin yüzlerce yıllık geçmişine ve kültürüne sahip olan stant, 14 Mayıs 2023 tarihine kadar Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde Ahmet Taner Kışlalı Park Gondola Cafe’nin yanında ziyaret edilebilecek.

 

EĞİTİMLER YAPILACAK

Açılışta konuşan ve merkez hakkında bilgi veren Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, merkezin ilçe için yeni bir simge ve sosyal aktivite alanı haline geleceğini belirtti. Merkezin çeşitli eğitimlere ev sahipliği yapacağının bilgisini veren Lider Tugay, yaptığı açıklamada, “Burası bazı kişiler, çocuklar ve engelliler ya da yemek yapmayı hobi olarak seven vatandaşlarımız için bir sosyal aktivite merkezi olacak. Eğitim biraz daha sakin ve dipten devam edecek. Ancak burası bazı kişilerin meslek sahibi olacağı bir yer olacaktır. Burada aşçılık eğitimi alacaklar, restoranlarda servis elemanı olma eğitimi alacaklar; Bu anlamda boşluğu dolduracaklar. Burada bir yemek festivalimiz olacak; Farklı bölgelerden, farklı şehirlerden insanlarla birlikte çok keyifli işler yapıyor olacağız. Bunları çeşitlendirerek, muhtemelen ırklara serpiştirerek içimizdeki gizli yetenekleri keşfedeceğiz. Bir masanın etrafında toplanıp hep birlikte yemek yapmanın ve sonra kendimizle ilgili güzel şeyler yemenin zevkini yaşayacağız.”

 

DOĞA DOSTU GASTRONOMİ

Merkezdeki çalışmaların doğa dostu bir çerçevede şekilleneceğini vurgulayan Tugay, şöyle devam etti: “Sahip olduğumuz kültürel özellikleri de koruyacağız; Türkiye’yi anlatacağız, dünyaya anlatacağız. Sizlerin de katkılarıyla bu hikayeyi çok keyifli bir şekilde devam ettireceğiz. Karşıyaka Belediyesi olarak Türkiye’de benzeri olmayan bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum. Bir sofrada buluşup, birlikte yemek yemenin sevincini bir kez daha hatırlatmak isterim. Ancak doğamıza ve çevremize zarar vermeden, atıklara değer vererek; Biz de mümkün olduğunca israfsız bir mutfak ve doğa dostu bir gastronominin nasıl olacağı konusunda çalışmayı hedefliyoruz. Daha sağlıklı beslenmek ve daha duyarlı bir mutfak kültürü geliştirmek hepimiz için çok değerli. İzmir’in ilk gastronomi temalı stant salonu da burada yer alıyor. Gerçekleştireceğimiz stantlar da mutfak kültürüne değerli katkılar sağlayacak. Kütüphanesi, YouTube yayınları ve muhtemelen canlı yayınlarıyla Karşıyaka’nın gurur duyacağı özel bir tesisi şehrimize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

 

“EN İYİSİNİ HAK EDERİZ”

Önder Tugay, “Karşıyaka Belediyesi’nin bu dönem ben ve arkadaşlarımın ortaya koyduğu vizyonla Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlıyoruz” diyerek, “Bu şehrin hak ettiği ve zaten sahip olduğu kalite ve vizyonu da ortaya koymayı hedefliyoruz” dedi. . Karşıyaka’nın, İzmir’in ve Türkiye’nin her şeyin en iyisine layık olduğunu düşünüyoruz; Bu inanç ve motivasyonla çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Yanımızda olan ve bizi destekleyen herkese teşekkür ederiz. Yeni tesisimiz hayırlı olsun” dedi.

 

YEME-İÇME TEMALI SERGİLER

Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi Proje Danışmanı Osman Serim, merkezde açılan stantla ilgili şu bilgileri verdi: “Kahve sergimiz ilk sergimiz, yılda dört sergi yapmayı planlıyoruz. Bu sergiler her zaman yeme-içme temalı olacaktır. Bunlardan ilki Türk Kahvesi sergisi; Bu vesileyle sergiyi mümkün kılan koleksiyonlarını paylaşan küratörlerimize ve koleksiyonerlerimize teşekkür etmek istiyoruz.”

 

“MİSYONUMUZ TOPLUMA HİZMET ETMEKTİR”

Yaşar Üniversitesi Rektörü Cemali Dinçer, topluma katkı sağlayacak çalışmalarda yer almaktan mutluluk duyduklarını vurgulayarak, “Aşçılık sanatı yüzyıllardır değerli bir yere sahip olmuştur. Dünyada bazı ünlü mutfaklar var; Örneğin Fransız ve Çin Mutfağı. Türk mutfağı da bunlardan biridir ve uzun süre imparatorlukların ve saltanatların olduğu yerlerde mutfak sanatları hep ön plana çıkmıştır. Yaşar Üniversitesi olarak Ege Bölgesi’nin mutfak kültürü, mutfak sanatları ve gastronomisine katkı sağlamak amacıyla Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümünü açtık. Bu bölümün açılmasıyla birlikte büyük bir talep patlaması yaşandı. Uzun zamandır Karşıyaka Belediyesi ile farklı platformlarda ortaklıklar ve ortaklıklar yaşıyoruz. Bunun en güzel örneklerinden biri de iki yıl önce hayata geçirdiğimiz Kuzey İzmir Teknoloji Merkezi. Bugün açılışını yaptığımız Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi de bu tür bir birlikteliğin somut örneklerinden biridir. Yaşar Üniversitesi olarak Karşıyaka Belediyesi ve diğer yerel belediye ve kurumlarla bu tıbbi işbirliklerine büyük önem veriyoruz. Çünkü üniversitelerin misyonu sadece eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri değil, aynı zamanda bütünün değerli birer parçası olarak topluma katkı ve hizmettir. Bu anlayış ve bakış açısıyla Karşıyaka Belediyesi ile işbirliğimizin artarak devam etmesi temennisiyle herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

haber-civril.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu