Ekonomi

Ticarete ilişkin ‘torba kanun teklifi’ kabul edildi

Kanuna göre Kooperatif Bilgi Sistemi (KOOPBİS) kurulduktan sonra kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri, kooperatifin ticaret sicil kayıtları, mali tabloları, idari divan, genel kurul toplantı evrakları, üyelerin kimlikleri, iletişim bilgileri, payları ve ödemeleri. 1 yıl içerisinde sisteme aktarılacaktır. Bu süre Ticaret Bakanlığı tarafından 6 aya kadar uzatılabilir.

Serbest bölgelerde, kullanıcıların ihtiyacı olan doğal gaz altyapısını kurmak, işletmek, kamu ve özel kuruluşlardan doğal gaz satın almak, bölge içinde dağıtmak ve satmak işletmecinin yetki ve sorumluluğunda olacaktır. İşletmecinin izni olmadan başka bir yerden doğal gaz ihtiyacı karşılanamaz ve bu amaçla münferit olarak tesis kurulamaz. Bu kararın uygulanması için bölge içinde doğal gaz dağıtımı ve satışı nedeniyle kullanıcılardan tahsil edilecek miktarın üst sınırı Ticaret Bakanlığınca belirlenecek.

İşletmecinin talebi ve bölgede faaliyet gösteren doğal gaz dağıtım şirketinin kabulü üzerine doğal gaz dağıtım şirketleri, Enerji Piyasası Mevzuatı ile belirlenen şartlar kapsamında serbest bölge içerisinde doğal gaz dağıtım faaliyetinde bulunabilecektir. Komite, serbest bölgelerde şebekeye yatırım yaparak veya şebekeyi mülkiyeti ile birlikte devralarak. İşletmeci tarafından doğal gaz faaliyetlerinin yürütüldüğü serbest bölgelerde, doğal gaz iletim ve dağıtım lisansı sahibi şirketlerin herhangi bir hak, yetki ve sorumluluğu olmayacaktır.

Kanunun yürürlüğe girmesinden önce doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından doğal gaz şebeke yatırımı yapılan serbest bölgelerde, işletmecilerin bölge içi doğal gaz dağıtım ve satış yetkileri doğal gaz dağıtım şirketlerine devredilmiş sayılacaktır.

– Üye askıya alınabilir

Vergi mükellefiyeti bilgileri kapatılan ticaret ve sanayi odası ile Borsa üyelerinin üyelikleri askıya alınabilir. Her yılın Ocak ayında güncelleme çalışması yapan odalar, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alacakları kapalı yükümlülük bilgilerine istinaden ilgili üyeyi yönetim kurulu kararı ile görevden uzaklaştırabilecek ve aidat tahakkukunu durdurabilecektir. Bu üyenin ticaret sicili açık olduğu sürece oda üyeliği devam eder.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu, toplam tutarı yüzde 50’yi geçmeyen aidat borçları ve ferileri için oda ve borsa meclislerince belirlenebilecek üst sınırı belirleyebilecek. brüt asgari fiyatın yüzdesi ve zamanaşımı süresinin dolmasına 1 yıldan az bir süre kala.

TOBB’un yıllık gelirinin yüzde 2’sinin TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin ihtiyaçlarına aktarılabilmesi için 15 yıl olarak belirlenen süre 25 yıla çıkarıldı.

Yasa ile Ticaret Bakanlığınca 2 yıl süreyle ruhsat verilen antrepolara verilen ruhsatların süresi 3 yıla çıkarılacak.

Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları genel kurulları, noter kanalıyla yapılacak başvuru üzerine, gündem ve beşte ikisinin noter tasdikli imzaları ile hazırlanacak tutanak ile yönetim kurulu tarafından olağanüstü toplantıya çağrılır. genel kurul üyeleri.

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Olan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girmesinden önce, tahsisli işyerlerini kullanan mevcut tahsis sahiplerine 12 yıllık kiracılık hakkı tanınmıştır. toptancı halleri 18 yıla çıkarılacak.

– “Haksız ticari uygulamalar yapılmayacak”

Kanunen perakende ticarette haksız ticari uygulama yapılamaz.

Üreticiler, tedarikçiler ve perakende işletmeler arasındaki iş anlaşmalarında, taraflardan birinin diğer tarafın ticari faaliyetlerine önemli ölçüde zarar veren, makul kararlar verme yeteneğini azaltan veya yapmayacağı bir ticari çıkara taraf olmasına neden olan faaliyetleri normalde haksız iş uygulaması olarak değerlendirilecek taraf olun.

Kanuna göre haksız ticari uygulama olarak tanımlanan faaliyetler şunlardır:

– Kalite standartlarını sağlamak amacıyla, sözleşmede yer alan şartlar dışında herhangi bir gerçek veya tüzel kişiden mal veya hizmet alımını zorlamak.

– Kampanya ile satış yapmak istemeyen tarafa kampanya bedelinin yansıtılması.

– Tarım ve gıda ürünlerinin temininde ticari bağın yazılı veya elektronik sözleşme ile yapılmaması.

– Karşı tarafın zararına tek taraflı değişiklik yapılmasına izin veren veya açık ve anlaşılır olmayan kararlara yer verilmesi.

– İş talebini doğrudan etkileyen herhangi bir hizmet vermemekle birlikte mağazanın açılıp yenilenmesi, ciro açığı, banka ve kredi kartı katılım ücreti ve diğer isimler altındasözleşmede verilen hizmetin türü ve hizmet bedelinin bedeli veya oranı belirtilmeksizin ücret veya prim ve mükafat almak.

– Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilecek tarım ve gıda ürünleri siparişlerini, karşı tarafın kusurundan kaynaklanan durumlar hariç, ürünün teslim tarihinden önceki 30 gün içinde iptal etmek.

– Karşı tarafın kusurundan kaynaklanan durumlar hariç, üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde veya mülkiyet süresinden sonra bozulabilecek tarım ve gıda işlerinin tesliminden sonra bozulma veya kaybolma maliyetlerinin yansıtılması.

Bozulmuş gıdalarda ayıbı ispat yükü siparişi iptal eden veya bedelini karşı tarafa yansıtan kişiye ait olacaktır.

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklik 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu