Haber

ABD’den aylar sonra Hamas itirafı: İsrail hedeflerinin çok gerisinde kaldı

7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’yi kan gölüne çeviren ve 25 binden fazla Filistinliyi katleden İsrail’le ilgili ABD basınında çıkan bir haber büyük ses getirdi. Wall Street Journal’ın ABD istihbaratına dayanarak yayınladığı haberde, İsrail’in kara operasyonunda hedeflerinin gerisinde kaldığı belirtildi.

HAMAS SAVAŞÇILARININ YÜZDE 30’U ÖLDÜRÜLDÜ

Wall Street Journal’ın Pazar günü ABD istihbarat teşkilatlarının iddialarına dayandırdığı haberine göre, İsrail Gazze’deki Hamas savaşçılarının yüzde 20 ila yüzde 30’unu öldürdü.

“İSRAİL HEDEFLERİNİN GERİSİNDE”

WSJ bunun İsrail’in amacına uygun olmadığının altını çizdi. Yani WSJ’nin ABD istihbaratına dayandırdığı haber, İsrail’in kara operasyonunda hedeflerinin gerisinde kaldığını ortaya koydu.

“HAMAS’IN AYLARCA yetecek kadar cephanesi ve silahı var”

ABD’nin tahminine göre Hamas’ın Gazze’de İsrail Silahlı Kuvvetlerine yönelik saldırılarını aylarca sürdürebilecek kadar mühimmat ve silahı var.

“GAZZE’DE POLİS GÜCÜ YENİDEN OLUŞTURULDU”

Ayrıca WSJ’ye göre gizli bir ABD raporu, Hamas’ın kontrolünü yeniden sağlamak amacıyla Gazze Şehri’nde polis gücünü yeniden kurduğuna dair kanıtlar gösteriyor.

7 EKİM SONRASI İSRAİL’İN GAZZE’Yİ İŞGALİ

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere yanıt verildiği” gerekçesiyle 7 Ekim 2023’te İsrail’e kapsamlı bir baskın düzenledi. İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1.200 İsraillinin öldüğünü, 5.132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 10 bin 800’ü çocuk, 7 bin 250’si kadın olmak üzere 24 bin 927 Filistinli öldürüldü, 62 bin 388 kişi de yaralandı. Enkaz altında hâlâ binlerce ölü olduğu bildirilirken, sivil altyapı da tahrip edilerek halkın sığındığı hastaneler ve eğitim kurumları hedef alınıyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 194’ü toprak işgali sürecinde olmak üzere 530 askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

Çatışmada 24 Kasım 2023’te 4 gün verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani mola” sırasında 81 İsrailli ve 240 Filistinli tutuklu karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi gözaltına almaya ve hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te İsrail güçlerinin ve yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 7 Ekim 2023’ten bu yana 369 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 29 Lübnanlı sivil ve 162 Hizbullah üyesi ile 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu