Ekonomi

Bakan Kurum açıkladı: TOKİ deprem bölgesi için harekete geçti

Deprem bölgesinde incelemeler Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 yıl içinde 10 ilde depremzede konutlarının yapılacağını duyurdu. ilan edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “TOKİ Başkanlığımız ile birlikte kalıcı konutlarla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Tarihin en büyük sosyal konut projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışmalar kapsamında belirlediğimiz alanlara yer tespitlerini de ekleyerek kalıcı konutlarla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Cumhuriyet, alan ve proje çalışmalarında vatandaşlarımızın kalıcı konutlara hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayacak adımları attık.Afetlerde olduğu gibi burada da hızlı bir şekilde çalışmaları yürütmek için ekiplerimiz sahada çalışıyor. ilave olarak.”açıklama yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde önceliklerinin arama kurtarma çalışmaları olduğunu belirterek, “55. saatteyiz. İzmir’de 112. saatte enkaz altından yavrumuzun hayatını kurtardık. Bu nedenle saat 55. , bu saatler bizim için çok önemli.” söz konusu.

Bakan Kurum şunları söyledi:

“Birinci önceliğimiz arama kurtarma çalışmaları. 55. saatteyiz. İzmir’de 112. saatte enkaz altında kalan yavrumuzu canlı olarak kurtardık. Bu saatler bizim için bu nedenle çok kıymetli. İkinci değerli konu da hasar tespiti. ve vatandaşlarımızın barınma ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanma sürecini de takip ediyoruz ve bu kapsamda Gaziantep’te 900 binamızın ağır hasarlı ve yıkılmış olduğunu tespit ettik.Şu anda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı Bu enkazlarda yaralanan 5 bin 942 vatandaşımızı kurtararak hem İslahiye’deki hastanelerimizde, sahra çadırlarımızda hem de Nurdağ’daki hastanelerimizde tedavi gördük.”

“GAZİANTEP’TEN BAHÇE’YE OTOYOLUMUZ”

Bakan Kurum, depremin yeryüzüne yakınlığı nedeniyle yol ve köprülerde de hasar meydana geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bu hasarların tespiti ile ulaşım ve arama kurtarma faaliyetlerinin hızlı bir şekilde yürütülmesi amacı ile yolların açılma sürecini titizlikle yürüttük. Bu süreci karayollarımız, büyükşehir belediyemiz ve belediye ekiplerimizle birlikte yürüttük. Önce, D-400 karayolunda kaya düşmesi nedeniyle o yol daha sonra Gaziantep Bahçe istikametinde açıldı.Osmaniye’ye giden otobamızın Bahçe’ye kadar olan kısmını dün gece itibariyle açtık.Şu anda, Gaziantep’ten Bahçe’ye otobanımız açıktır.Bu nedenle Osmaniye Maraş istikametine gidecek vatandaşlarımızın bu güzergahı kullanmalarını rica ederiz.Bu durumda gerçekten arama kurtarma çalışması yapıyoruz.Ekiplerimizin ilgilendiğini buradan ifade etmek isterim. ve ambulans gruplarına öncelik verilmelidir.”

ELEKTRİK BUGÜN VERİLECEK

Altyapı hasarlarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğine dikkati çeken Kurum, şunları kaydetti: “Bugün Gaziantep merkez, İslahiye ve Nurdağı’nda şebekeye su verilmeye başlandı. Elektrik konusunda ilk günden itibaren Gaziantep merkeze elektrik veriyoruz, il genelinde de vermeye başladık. Nurdağı ve İslahiye’de jeneratörlerle desteğimiz. Bu gecenin prestijiyle oraya da elektrik verilmeye başlanacak.”söz konusu.

Bakan Kurum, baz istasyonlarının zarar görmesi nedeniyle portatif baz istasyonlarının hizmete açıldığını, tadilatlarını tamamlamalarıyla bağlantı sorununu çözdüklerini belirterek, Nurdağı ve İslahiye’de sağlık hizmeti için sahra çadırları kurduklarını söyledi.

TOKİ KALICI KONUT İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYOR

Bugüne kadar 3 bin 500 çadırın barınma amaçlı kurulduğunu kaydeden kurum, şunları kaydetti:

“Sahadaki 15 bin çadırımızın sürecini takip ederek hem enkaz alanlarında hem de belirlediğimiz toplu çadırkent alanlarında kurduk. Bir yandan konteyner kurulum sürecini başlattık. Hazırlanıyoruz. Gaziantep’te hem İslahiye’de, hem Nurdağı’nda hem merkezde olmak üzere 3 bin konteynerimizin altyapısını burada da 3 bin konteyner heyet sürecini başlattık. Bir yandan kalıcı konut konusunda TOKİ Başkanlığımızla birlikte çalışıyoruz. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi kapsamında yürüttüğümüz çalışmalar çerçevesinde belirlediğimiz alanlara ilgili lokasyon tespitlerini de ekleyerek vatandaşlarımızın sosyal konutlardan faydalanmalarını sağlayacak adımlarımızı atacağız. önceki deprem ve afetlerde olduğu gibi kalıcı konutlara hızlı bir şekilde erişin. Gruplarımız sahada çalışıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu