Ekonomi

Küresel resesyon endişeleri hafifledi

Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin resesyon endişelerini hafifletmesiyle birlikte hisse senetleri haftaya olumlu başlarken, dolar gelişmiş ülke para birimleri karşısında gerilemeye devam ediyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Çin hisseleri öncülüğünde yükselişini üçüncü güne taşıyor. Asya Hisse Senetleri de çoğunlukla artı tarafta. Öte yandan, bankacılık hisselerindeki çalkantı sırasında tatilde olan Japon endeksleri, gecikmeli fiyatlamalar nedeniyle negatif ayrıştı.

ABD vadelileri ise Cuma günkü hızlı yükselişlerinin ardından yeni haftaya yatay bir seyirle başlıyor.

Bloomberg Dolar Endeksi, beşinci işlem gününde yüzde 0,1 kayıpla ilerliyor.

ABD tahvilleri ise geçtiğimiz haftaya 15 baz puana varan iniş çıkışlarla haftaya sakin başladı. ABD 2 yıllık tahvil faizi bir baz puan artarak yüzde 3.92’ye çıktı. Cuma günü sert düşüş yaşayan spot altın yüzde 0,4 artışla toparlanıyor ve 2 bin 24 dolardan alıcı buluyor.

Yellen’dan anayasal kriz uyarısı

Haziran ayının yaklaşmasıyla ABD’de borç tavanı krizi yeniden kapıdaydı ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen bu krizi çözmenin anahtarının ABD Kongresi’nde olduğunu söyledi.

Pazar günü ABC televizyonuna konuşan Yellen, ABD’nin yeni bir temerrüde düşmekten kaçınmak için Kongre’nin borç tavanını yükseltmesi dışında iyi bir alternatifi olmadığını söyledi. Yellen, “ABD Başkanı’nın tahvil ihraç etme adımını attığı noktaya gelmemeliyiz” dedi. Bu da anayasal bir krize yol açar” ifadesini kullandı.

Bazı iktisatçılar ve hukukçular, borç tavanı sorununun Kongre’de çözülmemesi halinde liderin ABD Anayasası’ndaki 14’üncü değişikliğe atıfta bulunarak borçlanma senetleri çıkarabileceğine dikkat çekti. Yellen bu sözlerle bu seçeneğe karşı olduğunu açıkça ortaya koymuş oldu. Biden yönetimi ve Cumhuriyetçiler, 31,4 trilyon dolarlık borç tavanı konusunda anlaşamıyor. Cumhuriyetçiler, harcamaları kısma sözü verilirse gelecekte borç tavanının artırılmasına izin vereceklerini söylüyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu